Haydi bakalım, bir bu eksikti. Kodlama da nereden çıktı şimdi diyeceğim ama inanın bu zamana kadar çıkmadığına çok pişmanım. Keşke gençken, aklım daha berrakken öğrenseydim. Elbette öğrenmenin yaşı yok ancak öğrenme süresinin kesinlikle yaşı var 🙂
2017 yılında ki TURKEY 100 adında yayınlanan ve Türkiye’nin en değerli 100 markasının araştırıldığı çalışmayla ilgili yazdığım yazıda kodlamanın önemine şu şekilde değinmiştim ;
Bu farkındalığa sahip olmam epey zamanımı aldı. 2017 yılından sonra ise kodlamaya dair bir başlangıç yapmam ise 3 yılımı almış durumda. Geç olsun da güç olmasın diyerek kolları sıvadım. Nerden başlayım, hangi kodlamayı öğreneyim diye düşünürken daha önceden adlarına aşina olduğum ve zaman bazı denemeler de yaptığım java, C++ gibi dilleri yeniden denedim. Bu araştırmalar sırasında python dilinin kolaylığı, popülerliği ve en önemlisi yapay zeka uygulamalarında çokça tercih edilmesi nedeniyle tercihimi net bir şekilde belirledim.
Python dilini böylece seçmiş oldum ve kolları sıvadım. Öğrenme yöntemi olarak en baştan başlamak yerine uygulamalara yaparak öğrenmeyi seçtim. Bu hem zamanı kısaltacak hem de öğrenme süresinde sıkılmamı engelleyecek bir yöntem oldu. Uygulama olarak da günlük hayatta sürekli olarak haşir neşir olduğum ücret hesaplamayı seçmek hem yazdığım kodların doğruluğunu teyit etmemi sağlayacaktı, hem de yaptığım işi bir kez daha öğrenmemi, daha doğrusu bilgisayara anlatmamı sağlayacağı için yaptığım işin mantığını düşünmemi sağlayacaktı.
İlk denememi asgari ücret hesabı üzerinden yaptım. Bu ücret hesaplama işinin en temel uygulamasıdır. Tüm parametreler sabittir. Dört işlem kullanarak rahatça sonuca ulaşılabilir ve sonuç ise nettir.
Asgari ücreti hesaplayan kodları şu şekilde yazdım ;
BrutUcret=2943 SgkİsciPrimi=BrutUcret * 0.15 GVMatrahı=BrutUcret - SgkİsciPrimi GelirVergisi=GVMatrahı * 0.15 DamgaVergisi=BrutUcret * 0.00759 YasalKesintiler=SgkİsciPrimi + GelirVergisi + DamgaVergisi print(BrutUcret-YasalKesintiler)
Yukarı da ki kodlar değişken belirleme ve dört işlem kullanarak çalışıyor. Bu kodlama bana değişken tanımlamayı öğretmiş oldu. Bana ilk deneme için gayet basit geldi. Hatta dedim ki peeh bu muymuş kodlama dedikleri şey 🙂
Sonra işi biraz daha zorlaştırayım ve ücreti kullanıcı belirlesin ve daha fazla çıktı alsın dedim. Bu sayede değişken tanımlamaları daha da pekişti, input kodunu öğrendim ve kodlarım bir nebze daha etkileşim kazanmış oldu.
BrutUcret = input("Brüt Ücretinizi Giriniz :") SgkİsciPrimi=round(float(BrutUcret) * 0.15,2) GVMatrahı=round(float(BrutUcret) - SgkİsciPrimi,2) GelirVergisi=round(GVMatrahı * 0.15,2) DamgaVergisi=round(float(BrutUcret) * 0.00759,2) YasalKesintiler=round(SgkİsciPrimi + GelirVergisi + DamgaVergisi,2) print("Brüt Ücretiniz : ",round(float(BrutUcret),2)) print("SGK İşçi Prim Kesintisi : ",SgkİsciPrimi) print("Gelir Vergisi Kesintisi : ",GelirVergisi) print("Damga Vergisi Kesintisi : ",DamgaVergisi) print("Yasal Kesintileriniz : ",YasalKesintiler) print("Agi Hariç Net Ücretiniz : ",round(float(BrutUcret)-YasalKesintiler,2))
Yukarıda ki kodlarda brüt ücreti kullanıcı giriyor ve kodlar ücrete göre net ücreti hesaplıyor ve ücretinden hangi kesintilerin yapıldığını görebiliyor. Tabi ki de asgari geçim indirimi hariç net ücret hesaplanıyor. Tahmin edebileceğiniz üzere bir sonraki aşama asgari geçim indirimi dahil hesaplama yapmak oldu. Buraya kadar hem standart hesaplamayı, hem de kullanıcıdan bilgi alarak hesaplamayı öğrenmiş olduğuma göre bir sonraki aşamada bunları da kullanarak üzerine eklemem gerekirdi.
Böylece kullanıcıdan daha fazla bilgi talep eden ve verilen bilgilere göre asgari geçim indirimi dahil net ücreti hesaplayan kodları nihayet üretebildim. Bu aşama sayesinde ise if kodunun çalışmasını öğrenmiş oldum.
Veee işte karşınızda kullanıcıdan aldığı bilgilere göre agi dahil net ücreti hesaplamayı başarabilen kodlar
#Parametreleri Soruyoruz BrutUcret = input("Brüt Ücretinizi Giriniz\t: ") MedeniHal = input("Medeni Durumunuz Nedir\t: ") if MedeniHal =="Evli": EsCalisma = input("Eşiniz Çalışıyor mu ?\t: ") CocukSayisi = input("Kaç Çocuğunuz Var ?\t\t: ") #Kullanıcıdan aldığımız cevaplara göre AGi hesaplamasını yapalım if MedeniHal == "Bekar": agi = 220.73 if MedeniHal == "Evli": if EsCalisma == "Hayır" and CocukSayisi == "0": agi= 264.87 if EsCalisma == "Hayır" and CocukSayisi == "1": agi= 297.98 if EsCalisma == "Hayır" and CocukSayisi == "2": agi= 331.09 if EsCalisma == "Hayır" and CocukSayisi >= "3": agi= 375.23 if EsCalisma == "Evet" and CocukSayisi == "0": agi= 220.73 if EsCalisma == "Evet" and CocukSayisi == "1": agi= 253.83 if EsCalisma == "Evet" and CocukSayisi == "2": agi= 286.94 if EsCalisma == "Evet" and CocukSayisi == "3": agi= 331.09 if EsCalisma == "Evet" and CocukSayisi == "4": agi= 353.16 if EsCalisma == "Evet" and CocukSayisi >= "5": agi= 375.23 #Ücret Hesaplamasını Yapıyoruz KazancToplami=round(float(BrutUcret),2) SgkİsciPrimi=round(float(BrutUcret) * 0.15,2) GVMatrahı=round(float(BrutUcret) - SgkİsciPrimi,2) KumulatifGVM=round(GVMatrahı * 0.15, 2) GelirVergisi = round(GVMatrahı * 0.15, 2) DamgaVergisi=round(float(BrutUcret) * 0.00759,2) YasalKesintiler=round(SgkİsciPrimi + GelirVergisi + DamgaVergisi,2) #Hesap Sonuçlarını Yazdırıyoruz print("Brüt Kazanç Toplamınız : ",round(float(KazancToplami),2)) print("SGK İşçi Prim Kesintisi : ",SgkİsciPrimi) print("Gelir Vergisi Kesintisi : ",GelirVergisi) print("Damga Vergisi Kesintisi : ",DamgaVergisi) print("Yasal Kesintileriniz : ",YasalKesintiler) print("Agi Hariç Net Ücretiniz : ",KazancToplami-YasalKesintiler) print("Asgari Geçim İndiriminiz: ",agi) print("Agi Dahil Net Ücretiniz : ",KazancToplami-YasalKesintiler+agi )
Gerçek hayatta uğraştığım işle öğrenmeye çalıştığım şeyi birleştirmek inanılmaz etkili bir yöntem oldu. Bu hem sıkılmamı önlüyor hem de bir yandan sürekli yaptığım işi yeniden sorgulamamı ve tek düze, ezber şeklinde yapmaktan kurtarıp her bir hesap alanının mantığını kavramama yardımcı olurken yavaş yavaş da olsa bittiğinde kullanım imkanı bulabileceğim bir program ortaya çıkmasını sağlıyor.
Şuan tabi çokça eksikleri var, bir ücret hesaplaması yukarıda ki değişkenlerden daha fazla şey içeriyor. En baştan bir kere kümülatif vergi matrahı yok hesaplamanın içinde 🙂 ama sırada tam da bu var ki bu değişkeni kullanarak sonuç çıkarmak excel de bile çok da kolay olmamıştı.
Sırada ücrete ait tüm unsurları barındıran ve ortaya 1 yıllık net ücret hesabı çıkaran kodları yazmayı başarmak var, bunu başardığımda yine buradan paylaşacağım ve son aşama olarak kodlarıma bir kıyafet giydireceğim. Yani bir arayüz tasarlayacağım. Bu da kodlamanın bambaşka bir boyutu oluyor.
Hadi bakalım rast geleee